2007. Fiume - magyar szemmel...
   
   
Kormányzói palota
Postapalota
Vasútállomás
Modello palota
Magyar Királyi Tengerészeti Akadémia
Színház
Kikötő
Vámpalota
Corso
Várostorony
Adria palota
Deák fasor
Magyar Tengerészeti Hatóság
Magyar Királyi Törvényszék
Kivándorlók szállodája
Iskolák
Ipar
Kikötői tárházak
Szállodák
Városháza
Zsinagógák
Kőolajfinomító
Kezdőlap
 

A tengerparttal párhuzamosan futó, a belvárost átszelő egyik főutca ( a volt Andrássy út ) folytatása a vasútállomás felé vezető Corsia Deák, mely szintén bővelkedik magyar emlékekben. Az utcát övező platánsor, melyet még a századforduló idején telepítettek, igen kellemes látványt nyújt.

Végül a tengerparttól néhány méterre elérkezünk az egykori Magyar Állami Vasutak pályaudvarához, amely 1891-re készült el Pfaff Ferenc tervei alapján. Az építtető emléktáblája az állomás belső falán díszeleg. A város sajátos fekvése és az ebből adódó hely szűkössége miatt a vasút keresztülszeli a belvárost.


Az egykori Zichy tér és Deák út sarkánál emelkedik a Mezey Sándor által épített MÁV alkalmazottak számára készült impozáns bérház. A monarchia egy korabeli tisztviselője kb. 1400 koronát keresett havonta, melyből a bérleti díj kb. 400 koronát tehetett ki. Az épület homlokzatán még ma is megvan az egykori MÁV címer. Valamivel arrébb található a MÁV alacsonyabb beosztású alkalmazottai részére készült egyszerűbb kinézetű hosszúkás lakóház, mely ma kis üzleteknek ad helyet.

 

Az oldal tetejére